Преди 50Променете навиците си, за да останете стройниС възрастта процесите на обмяната

...
Преди 50Променете навиците си, за да останете стройниС възрастта процесите на обмяната
Коментари Харесай

Задължително яжте сутрин, не дъвчете цял ден

Преди 50
Променете навиците си, за да останете стройни

С възрастта процесите на обмяната в организма се забавят и става все по-трудно да свалим всеки новопридобит кг. Не се опасявайте да стъпвате постоянно на кантара и променете някои от навиците си, до момента в който още сте на 40 и не е станало късно, поучават диетолози.

Първо, свикнете да закусвате и в никакъв случай не пропускайте това хранене. Събуждаме се в положение на хипогликемия, т.е. с ниска централизация на глюкоза в кръвта. Ако не закусваме, няма да имаме никаква сила и продуктивност и отново ще получим тези калории, които не сме взели сутринта, само че денем или, още по-лошо, вечер преди лягане. Ако не закусвате, тялото ще губи ендогенна (собствената си) глюкоза, която е нужна на черния дроб, панкреаса, мозъка и други органи.

Хранете се по “метода на чинията ”. Самата концепция се появява през предишния век в Харвард. В дословния смисъл това е паница с диаметър 22-23 см, разграничена на части. Една четвърт е непокътната за комплицирани въглехидрати, които просто ни дават сила. Те се всмукват в тънките вътрешности, до момента в който стомахът остава гладен. Другата четвърт от чинията е протеин, по този начин наречената “храна за стомаха ”. Втората половина на чинията са фибри (зеленчуци и плодове), които би трябвало да са без нишесте - броколи, карфиол, зеле, краставици, зеленолистни зеленчуци. Те не съдържат захар и контролират доста добре равнищата на глюкозата в кръвта и спомагат за положителното храносмилане.

Специалистите не предлагат да се пробвате да заглушите възприятието на апетит с безсистемно дъвчене на бисквитки, соленки и други сходни през целия ден. Ако нямате опция да ядете, тогава е по-добре да вземете лека закуска, която в действителност ще ви помогне да се наситите за час-два. Тук на помощ идват кисело мляко, ядки, зеленчукова салата, извара, авокадо, хумус.

Изключително значимо е дамите към 40-те, да посещават гинеколог. Състоянието, в което наближава менопаузата и по какъв начин ще премине тя, значително зависи от това по какъв начин сме се погрижили за здравето си на 40. Ако се окаже, че тогава към този момент имаме наднормено тегло, на 50 то единствено ще се усили. Всичко се дължи на обстоятелството, че тялото ще търси източници на хормони в мастната тъкан и интензивно ще я натрупва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР